Winkelwagen

6 wintertips voor je vijver

Eric

Geschreven door Eric

11 Jan 2019

Als de winter zijn intrede doet, wil je er alles aan doen om je vijver en vissen hier zo goed mogelijk doorheen te helpen. Strenge vorstperiodes kunnen namelijk een grote impact hebben. Door de juiste maatregelen te nemen, komt je vijver ongeschonden de winter door. Dus; trotseer de kou en verricht het nodige onderhoud aan je vijver! Wij hebben 6 tips voor je op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

Tip 1: Gebruik speciaal wintervoer!

De watertemperatuur is van grote invloed op de activiteit van je vissen. Bij een lagere temperatuur zijn vissen minder actief en bevinden zich lager in de vijver. Het is belangrijk een visvoer te gebruiken dat daarop aansluit. Een zinkend visvoer dat direct bij je vissen terechtkomt en een lagere energiewaarde heeft, past bij de energiebehoefte van je vissen.

Siervissen

Heb je siervissen, zoals goudvissen, goudwinden en karperachtigen, dan gebruik je bij een watertemperatuur onder 10°C Velda zinkend wintervoer. Bij een watertemperatuur onder 7°C kun je stoppen met voeren. De vissen hebben bij deze temperatuur een rustperiode, waarin de energiebehoefte minimaal is. Geef je toch voer bij een temperatuur lager dan 7°C? Dan kan dat leiden tot verontreiniging van het vijverwater doordat het voer niet opgegeten wordt.

Koi's

Koi karpers hebben in de winter een speciaal koivoer nodig. Sanikoi Winter Wheat koivoer is eveneens een zinkend voer dat geschikt is bij temperaturen tussen 8 en 12°C. Geef nooit meer voer dan je vissen binnen 5 minuten opeten. Zo ga je verontreiniging van het vijverwater tegen.

Velda thermometer op zonne-energie

Het is belangrijk om regelmatig de watertemperatuur te controleren. Zo bepaal je welk voer je de vissen geeft. Een Velda thermometer op zonne-energie in je vijver maakt het mogelijk om deze constant in de gaten te houden. Let er dus wel op dat je deze alleen kunt gebruiken als je vijver deels in de zon ligt.

Tip 3: Pak organisch afval aan met winterbacteriën

In de winterperiode hebben je vissen behoefte aan rust. Het bezorgt je vissen in deze periode stress als je op een hardhandige manier vuil verwijdert, bijvoorbeeld met een vijverstofzuiger. Om bladeren, bezinksel en ander organisch afval toch aan te pakken kun je gebruik maken van vijverbacteriën zoals Microbe-Lift Autumn Winter prep. Dit is een 2-delig systeem, dat bestaat uit een fles met vloeibare bacteriën en in het water oplosbare zakjes met een mix van speciale enzymen en bacteriën. Deze combinatie zorgt voor een snelle afbraak en werkt de hele winter door, ook als de watertemperatuur daalt. De unieke formule van Autumn Winter prep is zelfs werkzaam onder een ijslaag die met sneeuw bedekt is. Zo kun je organisch afval ook in de winterperiode aanpakken, waardoor je vijver met een voorsprong uit de winter komt.

Tip 4: Bescherm je vijver tegen vorst

In de winter breekt er ieder jaar wel één of meerdere keren een strenge vorstperiode aan. Met een volledige ijslaag op je vijver kan het overtollige CO2 niet meer worden afgevoerd en verse zuurstof niet meer worden aangevoerd, wat uiteindelijk kan leiden tot sterfte onder je vissen. Dit wil je uiteraard voorkomen. Daarom is het beschermen van je vijver tegen vorst misschien wel de belangrijkste wintertip voor je vijver. Er zijn meerder manieren om je vijver vorstvrij te houden.

Verwarming om je vijver vorstvrij te houden

Door je vijver te verwarmen met een elektrische verwarming hou je het water op temperatuur. Zo kun je gebruik maken van de Profi Heater 3 kW. Het water blijft hierdoor op een stabiele temperatuur. De vissen blijven actief en het gaat bevriezing van de bovenlaag tegen.

Voor een koi vijver is een elektrische verwarming van een nog groter belang. Koi’s hebben behoefte aan een stabiele watertemperatuur. Een watertemperatuur onder 5°C is gevaarlijk voor koi’s. Een nauwkeurige vijververwarming om de vijver op temperatuur te houden is de Electro Koi Pond Heater. Met dit systeem kunnen alle zorgen over bevriezing overboord en komen koikarpers uitstekend de winter door.

Plus- en Minpunten elektrische vijververwarming

 • Constante watertemperatuur
 • Volledig ijsvrije vijver
 • Prettig leefmilieu voor vissen
 • Hoge stroomkosten
Luchtpomp tegen vorst

Luchtpomp met luchtsteen tegen bevriezing

Een eenvoudige oplossing om volledige bevriezing van het wateroppervlak tegen te gaan, is het gebruik van een luchtpomp met luchtsteen, zoals de Aquaforte V-10 luchtpompset. De luchtpomp blaast lucht in je vijver en houdt het water in beweging. Ook wordt hierdoor het schadelijke CO2 beter afgevoerd.

Plaats de luchtsteen niet dieper dan 30 centimeter onder het wateroppervlak voor de beste luchtafgifte. Breng je deze aan in de warmere onderlaag, dan wordt het lager in de vijver, waar de vissen zich in de winter bevinden, te koud. Dat kan vervelende gevolgen hebben.

Bescherm wel je luchtpomp tegen bevriezing. Vorst kan namelijk schade aan je luchtpomp aanrichten. Wil je toch onder alle omstandigheden een luchtpomp kunnen gebruiken dan biedt de Hozelock Luchtpompset 4500 L uitkomst. Deze luchtpompset is namelijk vorstbestendig.

Plus- en Minpunten luchtpomp met luchtsteen

 • Komt het hele jaar van pas
 • Eenvoudige oplossing
 • CO2 wordt beter afgevoerd
 • Niet iedere luchtpomp is vorstbestendig
 • Verkeerde plaatsing luchtsteen slecht voor vissen

Geen volledige bevriezing met een ijsvrijhouder

Door een ijsvrijhouder in je vijver te plaatsen hou je altijd een deel van het oppervlak ijsvrij. Dit is een zeer effectieve oplossing om een volledige ijslaag tegen te gaan.

Tempex ijsvrijhouder

Een tempex ijsvrijhouder, zoals in de handige Velda VT IJsvrijhouder, zorgt ervoor dat het water contact houdt met de buitenlucht via een luchtpijpje. Door deze ijsvrijhouder op de luchtpomp aan te sluiten blijft het water rondom de ijsvrijhouder ook ijsvrij.

Plus- en Minpunten tempex ijsvrijhouder

 • Makkelijk te plaatsen
 • Geen stroomvoorziening nodig
 • Zeer klein oppervlak ijsvrij
Elektrische ijsvrijhouder

Elektrische ijsvrijhouder

Elektrische ijsvrijhouders beschikken over een elektrisch verwarmingselement. De Hozelock Vijververwarming 100 watt verwarmt een klein deel van het oppervlak en gaat zo volledige bevriezing tegen. Een krachtigere oplossing om vorst tegen te gaan is de Oase IceFree Thermo 200 vijververwarming. Deze verwarmer is ook te gebruiken bij een permanente vorstperiode.

Plus- en Minpunten elektrische ijsvrijhouder

 • Makkelijk te plaatsen
 • Groter oppervlak blijft ijsvrij
 • Lagere energiekosten dan volledige verwarming

Heb je bovenstaande maatregelen niet op tijd genomen? Dan is het belangrijk een deel van het ijsoppervlak te doorbreken. Hak echter nooit een gat in het ijs! De trillingen die dit geeft zijn schadelijk voor je vissen. Laat in plaats daarvan een pan met heet water voorzichtig en gecontroleerd door de ijslaag heen zakken. Plaats daarna een ijsvrijhouder om dit deel van de ijslaag open te houden.

Tip 5: Verwijder sneeuw van je vijver

Als het na een vorstperiode ook gaat sneeuwen, is het van belang dat je een deel van het ijs sneeuwvrij maakt. Gebruik hiervoor een bezem. Doe dit rustig en zonder je vissen teveel te storen. Dit kan leiden tot stress bij de vissen. Zonlicht komt zo door de ijslaag heen en dit komt ten goede aan vissen en planten.

Laser Guard reigerverschrikker

Tip 6: Geef reigers geen kans!

Net nu je alle maatregelen genomen hebt om bevriezing van het wateroppervlak te voorkomen, komen reigers om de hoek kijken. Reigers kunnen in de winter moeilijk aan goed voedsel komen in sloten en beken. Een vijver vol met mooie siervissen is dan een eenvoudig doelwit. Gelukkig zijn er handige oplossingen om reigers bij je vijver te verjagen. De Velda Pond Protector is een schrikdraad die je om de vijver spant. De schrikdraad geeft een ongevaarlijke elektrische puls af en jaagt reigers, maar ook katten, effectief weg.

Ook heeft Velda de Laser Guard reigerverschrikker in het assortiment. Deze plaats je aan de rand van de vijver. Op drie verschillende manieren schrikt het apparaat reigers af. Op basis van een bewegingssensor werkt het met flits, laser en geluid, waardoor reigers op een doeltreffende manier verjaagd worden.

Met deze tips help je je vijver de strenge winter door! We sommen ze nog eens kort voor je op:

 • Gebruik een speciaal wintervoer voor je vissen
 • Controleer regelmatig de watertemperatuur met een thermometer
 • Pak bodemslib aan en ga verzuring tegen
 • Bescherm je vijver tegen vorst met verwarming, luchtpomp en een ijsvrijhouder
 • Verwijder sneeuw van een bevroren vijver
 • Verjaag reigers bij je vijver

Nu is je vijver volledig bestand tegen de strenge winter!

Heb je deze tips toegepast, dan komt je vijver de winter uitstekend door. De vissen en planten in je vijver zijn bestand tegen strenge winterse omstandigheden.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11493 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Rob,

21-03-2019 |

“Helder, duidelijk & afspraak = afspraak.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉