Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Bestrijden van algengroei in de vijver

Bestrijden van algengroei in de vijver

Rick

Geschreven door Rick

11 Jan 2019

Een goede vijverbiologie zorgt voor helder en gezond vijverwater. Echter is deze vijverbiologie enorm gevoelig. In de praktijk blijkt dan ook dat er vaak een storing optreedt binnen deze vijverbiologie. Dit wordt vrijwel altijd veroorzaakt door overmatig zonlicht, slechtgroeiende of niet aanwezige vijverplanten, een te groot visbestand of teveel organische vervuiling. De vervelende gevolgen hiervan zijn slechte waterwaarden en overmatige algengroei in de vijver. Op termijn kan dit zelfs leiden tot visziekte, of nog erger, vissterfte. Om dit te voorkomen is het raadzaam om het biologische evenwicht (de vijverbiologie) 'handmatig' tot stand te brengen.

Effectief stappenplan tegen algengroei

Bijna iedere vijverbezitter krijgt vroeg of laat te maken met algengroei. We kunnen deze algengroei onder verdelen in twee verschillende groepen: zweefalgen (groen vijverwater) en draadalgen. Deze algen zijn een belangrijk onderdeel van de vijverbiologie. Ze produceren zuurstof (essentieel voor vissen en goede vijverbacterien) en dienen als voedsel voor talloze kleine organismen. Te grote hoeveelheden algen zijn echter fataal voor de vijverbiologie. Zodra de algen de overhand krijgen, moet worden ingegrepen om de vijver, de vijverplanten en de bewoners te beschermen. Met ons drievoudig stappenplan bereik je op een verantwoorde wijze het gewenste doel: een heldere en gezonde vijver zonder (overmatige) algengroei. Uitgangspunt bij ons stappenplan is dat voorkomen altijd beter is dan genezen.

Stappenplan tegen algengroei

Middels dit stappenplan worden de waterwaarden gestabiliseerd (stap 1) en de overtollige voedingsstoffen afgebroken (stap 2). Voor de reeds aanwezige algen kan gebruik gemaakt worden van anti-alg middelen om de aanwezige algen effectief te verwijderen (stap 3).

Stap 1: Waterkwaliteit verbeteren

De fundering voor een heldere vijver zonder (overmatige) algengroei is de waterkwaliteit. De waterkwaliteit kent in grote lijnen 3 pijlers: de kH, gH (hardheid) en pH waarde (zuurgraad). Belangrijk is dat deze op orde zijn. Wanneer deze waterwaarden namelijk niet op orde zijn kan er geen biologisch evenwicht ontstaan. Omdat algen minder kieskeurig zijn dan bijvoorbeeld vijverplanten zal dit een explosieve vermeerdering van algen (algenbloei) in de hand werken. Om de waterkwaliteit te verbeteren is het essentieel om het vijverwater te testen met een tester. Afhankelijk van de testresultaten kun je de pH, gH en kH waarde op peil brengen. Als laatste adviseren we de vijver te voorzien van 'een extra portie' goedaardige vijverbacterien.

Stap 2: Voedingsstoffen binden

Een overmatige algengroei gaat altijd samen met de aanwezigheid van een te grote hoeveelheid voedingsstoffen. Continue is er een toevoer van voeidingsstoffen naar de vijver. Te denken valt bijvoorbeeld aan visuitwerpselen en visvoer; maar ook organisch afval (bladeren, takjes etc.) en andere stoffen die aanwezig zijn in het milieu komen terecht in de vijver. Goedschalige vijverbacterien (advies: voeg deze bij stap 1 toe) zorgen er vervolgens voor dat deze voedingsstoffen worden afgebroken. De (minder schadelijke) stoffen die hierbij vrijkomen kunnen vervolgens worden opgenomen door vijverplanten. Wanneer er geen of te weinig vijverplanten aanwezig zijn, ontstaat er een overschot aan voedingsstoffen in de vijver. Deze voedingstoffen zorgen ervoor dat algen de kans krijgen om te groeien. Vooral fosfaten spelen hierbij een grote rol. Dit is een van de belangrijkste voedingsbronnen voor algen.

Stap 3: Algen verwijderen

Als de ondernomen stappen (waterstabilisatie en de beperking van voedingsstoffen) niet volstaan om de algengroei in te dammen, dan bieden de anti-alg middelen met een acute werking de oplossing. Afhankelijk van het type alg (draadalgen of zweefalgen) kun je een keuze maken uit een van de mogelijke anti-alg middelen. Tijdens en na het verwijderen van algen uit de vijver is het essentieel om voldoende te beluchten. Algen produceren namelijk zuurstof. Wanneer deze bron van zuurstof wegvalt kan er een flink zuurstoftekort ontstaan. Dit kan vervelende gevolgen hebben met in het ergste geval vissterfte.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11508 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Martin, Dilsen-Stokkem

21-04-2019 |

“Alles vlot verlopen”

10
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉