Winkelwagen

Hoe installeer je een vijverpomp?

Eric

Geschreven door Eric

24 Jan 2019

Bij het plaatsen van je vijverpomp maak je een aantal belangrijke afwegingen. Is mijn vijver voorbereid voor een droge opstelling of kies ik voor een natte opstelling? In dit artikel gaan we verder in op de manieren van plaatsing en het installeren van een vijverpomp bij je vijver.

Plaatsing van de vijverpomp

Een vijverpomp is niet zelfaanzuigend. Daarom plaats je de pomp altijd onder waterniveau. Sommige vijverpompen zijn geschikt voor plaatsing in de vijver (natte opstelling), andere vijverpompen plaats je buiten de vijver (droge opstelling), maar dus wel lager dan het waterpeil.

Natte opstelling

Bij een natte opstelling plaats je de vijverpomp op de bodem van de vijver. Door de pomp op een kleine verhoging te plaatsen, zuig je niet teveel bodemvuil mee waardoor de pomp kan verstoppen en je er eerder onderhoud aan moet verrichten. Doordat de vijverpomp op de bodem staat is het onderhoud moeilijker uit te voeren.

Droge opstelling

Bij een droge opstelling plaats je de vijverpomp buiten de vijver. Waar in principe alle vijverpompen geschikt zijn voor een natte opstelling (m.u.v. zwemvijvers), zijn niet alle vijverpompen ook geschikt voor een droogopstelling. Houd daar dus rekening mee bij je keuze voor een vijverpomp. Bij een droge opstelling werkt de pomp in combinatie met een bodemdrain of een muurdoorvoer. Het water wordt daarbij door de zwaartekracht werking aangevoerd naar de vijverpomp, waarna de pomp het water verder verplaatst.

De juiste opvoerhoogte

Houd bij het opstellen van je vijverpomp ook rekening met de juiste opvoerhoogte. Dit is de hoogte waarop de vijverpomp het water moet overbruggen. Hoe hoger het water verplaatst moet worden, des te meer levert de vijverpomp in op capaciteit.
Lees hier meer over hoe je de juiste capaciteit van een vijverpomp bepaalt

Plaats pomp en vijverfilter uit elkaar

Een vijverpomp gebruik je in veel gevallen samen met een vijverfilter. Het is in deze situatie wenselijk dat je ook het uitstroompunt in de vijver zo ver mogelijk weglegt van de vijverpomp. Daarmee wordt al het vijverwater rondgepompt en dus ook gefilterd.

Bij het plaatsen van een vijverpomp kun je dus kiezen voor een natte of droge opstelling. Hierop kun je eenvoudig selecteren in onze keuzehulp, zodat je kunt kiezen voor de vijverpomp die bij jouw vijver past.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11643 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Michael, Volendam

10-07-2019 |

“Duidelijke website, scherpe prijzen, snelle levering.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉