Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Welke capaciteit vijverpomp heb ik nodig?

Welke capaciteit vijverpomp heb ik nodig?

Eric

Geschreven door Eric

30 Jan 2019

Ga je een vijverpomp kopen, dan wil je ook precies die pomp kiezen die qua capaciteit bij je vijver past. Op basis van de inhoud is dat makkelijk te berekenen, maar ook de visbezetting in de vijver speelt hierbij een belangrijke rol. Meer vissen zorgen voor meer vervuiling, waardoor het water vaker rondgepompt moet worden. Er zijn dus een aantal belangrijke afwegingen bij de keuze van een vijverpomp voor jouw vijver.

Capaciteit van de pomp

Wil je de juiste vijverpomp kiezen voor jouw vijver, dan is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van je vijver en de visbezetting. De bezetting bepaalt hoe vaak het vijverwater rondgepompt moet worden. Bekijk hier wat voor jouw vijver van toepassing is:

  • Natuurvijver en zwemvijver: eens per 4 tot 5 uur rondpompen
  • Lage visbezetting: eens per 3 tot 4 uur rondpompen
  • Hoge visbezetting en koivijver: eens per 1 tot 2 uur rondpompen

Bruto vs. netto capaciteit

De capaciteit die bij vijverpompen getoond wordt is de bruto capaciteit. Er zijn factoren die invloed hebben op de capaciteit van de vijverpomp. Doordat het water een hoogte en/of een afstand, met mogelijk bochten, moet overbruggen kost dit de vijverpomp meer kracht. Ook een vijverfilter en UV-C filter waar het water doorheen stroomt, biedt weerstand waardoor het ten koste gaat van de capaciteit. Daardoor ligt de netto capaciteit in werkelijkheid lager.

Maximale opvoerhogte

Let er bij het kiezen van een pomp ook altijd op of deze wel aan de maximale opvoerhoogte voldoet. Dit is de hoogte die de pomp kan overbruggen zonder veel in capaciteit achteruit te gaan.

Voorbeeld: Heb je een vijver met een diepte van 1 meter en plaats je de vijverpomp op de bodem, dan moet de pomp dat verschil al overbruggen. Wil je daarna het water leiden naar een beekloop die 30 cm boven de waterspiegel staat, dan betekent dit een totale opvoerhoogte van 1,3 meter.

Kies voor een pomp die minimaal aan de gewenste opvoerhoogte voldoet, want de vijverpomp heeft boven de maximale opvoerhoogte nauwelijks nog vermogen. Bij veel vijverpompen wordt er een grafiek getoond waarbij je de kracht van de vijverpomp kunt aflezen in combinatie met de opvoerhoogte. Zo kun je uitrekenen wat de pomp hierdoor aan kracht inlevert. De afname in capaciteit door het leidingwerk en vijverfilter laat zich moeilijker meten. Het verdient daarom zeker een aanbeveling om te kiezen voor een overcapaciteit om te kunnen voldoen aan de eisen van je vijver.

Regelbare vijverpomp

Om het jezelf makkelijk te maken kun je kiezen voor een vijverpomp met een regelbare capaciteit. Dit is een handige extra als je de stroming van een beekloop of waterval wilt afstellen. Wil je de pomp in de winter minder krachtig laten werken, dan draai je de capaciteit makkelijk terug. Zo bespaar je ook energiekosten met zo’n energiezuinige vijverpomp. Je hebt de capaciteit van de vijverpomp daardoor zelf in de hand.
Lees hier meer over hoe je geld kunt besparen met een energiezuinige vijverpomp

Bij het kiezen van de juiste capaciteit zijn enkele afwegingen heel belangrijk. Aan de ene kant kijk je naar de inhoud en de visbezetting, maar aan de andere kant is het ook belangrijk om rekening te houden met de afstand die het water moet overbruggen en de weerstand die het onderweg tegenkomt. Kies voor de vijverpomp die daarbij past of kies voor gemak en energiebesparing met een regelbare vijverpomp.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11643 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Michael, Volendam

10-07-2019 |

“Duidelijke website, scherpe prijzen, snelle levering.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉