Winkelwagen

Help! Mijn koi is ziek!

Algemeen

Is jouw koi de laatste tijd niet dé spil in het water, wat hij wel zou moeten zijn? Dan kan het zomaar zijn dat jouw koi ziek is of zich even niet helemaal lekker voelt. Hieronder zie je de vier meest voorkomende koi ziektes en hoe je deze kunt herkennen en behandelen.

De Argulus foliaceus/karperluis

De Argulus foliaceus is een van de meest voorkomende parasieten op vijvervissen. De Argulus wattes? Hoor ik je denken...De Argulus is een parasiet die een vergif produceert, wat door het organisme stroomt. Door de zaag achtige bewegingen van de mond breekt het aangetaste weefsel open. Je kunt je voorstellen dat dit totaal niet prettig voelt en er ook wat schade wordt aangericht. De Argulus zuigt bloed en weefsel sappen uit de vis. Doordat het weefsel aangetast is, kunnen zich daar ook weer bacteriën of schimmels nestelen. Deze parasiet is redelijk gevaarlijk, wanneer de vis niet snel behandeld wordt, zou het zomaar kunnen dat hij het volgende seizoen niet meer in de vijver rondzwemt.

Herkenning van Argulus foliaceus

Het is natuurlijk heel verstandig om deze parasiet te gaan herkennen, zodat wanneer deze geconstateerd wordt, meteen behandeld kan worden. De Argulus wordt beschreven als een doorzichtig, groenachtig kreeftje met zwarte vlekjes op het lichaam. Qua vorm ziet deze parasiet er ovaal en plat uit, met twee grote ogen op het lichaam. De parasiet heeft in totaal acht pootjes, verdeeld in vier paar. Doordat de karperluis borstelachtige pootjes heeft, kan het zich voortbewegen op het vissenlichaam en zo overzwemmen naar andere vissen. Met het blote oog kun je de parasiet zien, hij kan wel tot ongeveer 8mm groot worden.

Symptomen van Argulus foliaceus

Je kunt precies zien waar een Argulus parasiet heeft gezeten, hier vormt zich een opvallende rode plek, met tot gevolg dat de huid erg geïrriteerd raakt. Hierdoor zal de vis gaan schuren op de bodem of zelfs uit het water springen.

Hoe Argulus foliaceus te voorkomen

Het is verstandig om de nieuwe vissen te observeren om te kijken of ze besmet zijn. Wanneer je levend voer koopt is het verstandig om deze eerst in te vriezen, en planten of materiaal uit een (besmette) visvijver (eerst ontsmetten of langere tijd in een visvrije bak).

De behandelaar voor Argulus

Argulus is lastig om te bestrijden, dit doordat de parasiet tot drie weken kan overleven zonder zich te hebben genesteld op een vis, ook zijn de eitjes tegen veel bestrijdingsmiddelen bestand. huid- en kieuwwormen op deze pagina worden een aantal producten aangeboden die Argulus behandelen.

De Chilodonella

De Chilodonella is een eencellige parasiet die zich ook op gezonde vissen ontwikkelt. Deze parasiet komt op bijna alle zoetwatervissen voor, jonge vissen zijn vooral erg gevoelig en lijden daarom ook meer dan oudere vissen. Het is dus zeker belangrijk dat deze parasiet tijdig behandeld wordt. Door de parasiet ontstaan er licht blauwe huid stippen, die ronde tot ovale plekken geeft. Mocht de parasiet zich zo stevig genesteld hebben, wordt de huid dik en kan deze zelfs loslaten. De kieuwen zijn op dat moment al redelijk vernield. Daarom is het zeer belangrijk dat deze parasiet tijdig wordt ontdekt en behandeld. Anders zwemt er één vis in de vijver minder.

Herkenning van Chilodonella

Hoe de Chilodonella zich voortbeweegt is zo goed als onmiskenbaar, dat een diagnose makkelijk te stellen is. Je moet de voortbeweging van de parasiet goed bestuderen door een microscoop van minimaal 100x om zo tot een patroon te komen. Chilodonella vertoont een robot achtige, bijna houterige beweging. Hij is ongeveer net zo groot als de helft van een volwassen stip(ongeveer 4 mm dus). Chilodonella wordt qua vorm en structuur vaak vergeleken met een kruisbes.

Symptomen van Chilodonella

De vissen die belaagd zijn door deze parasiet vertonen onder andere ademhaling moeilijkheden omdat de kieuwen aangetast zijn, vaak hangen de vissen bij elkaar aan de oppervlakte naar lucht te happen. Ook kunnen de vissen last hebben van een doffe huid en het knijpen van de vinnen. In de eerste instantie komt de parasiet voor in de kieuwen en in een later stadium ook op de huid, vooral tussen de kop en de rugvin.

Hoe Chilodonella te voorkomen

Vaak treedt deze infectie op in vijverwater wat van slechte kwaliteit is, het vijverfilter is dan niet voorzien van actieve filterkool. Ook is het verstandig om regelmatig de waterwaarden te controleren. Kwalitatief goed voer is in alle gevallen erg belangrijk, zo bouwt de vis een goede weerstand op.

Plantaardig product

Voor het bestrijden van Chilodonella hebben wij een aantal producten Chilodonella die ervoor zorgen dat Chilodonella verdwijnt. Deze producten zorgen ervoor dat het overschot aan parasieten wordt verdreven. Tijdens de behandeling kunnen de parasieten zich niet opnieuw nestelen op de vis, waardoor de parasieten verhongeren.

Costia

De parasiet Costia vermenigvuldigt zich snel bij een temperatuur van 2 tot 38 graden, deze parasieten kun je dus ook in de winter tegenkomen. Costia kan zich binnen 2 weken vermenigvuldigen tot duizenden parasieten per vierkante cm op de huid. Echter is het moeilijk om deze parasiet te vinden, omdat het zich vaak op enkele plekken concentreert, je moet dus goed zoeken. Het is dus belangrijk om goed op je koi te letten of er geen rode plekken of geïrriteerde schubben voorkomen. Mocht je twijfelen neem dan een afstrijk bij de anus, Costia heeft de neiging zich daar te verbergen. Costia is een kleine maar snelle moordenaar die ervoor kan zorgen dat het kieuwweefsel zo geïrriteerd raakt dat het gaat woekeren, daardoor ontstaan wonden.

Hoe Costia te herkennen

Doordat deze parasieten zo klein zijn in het beginstadium, is het lastig om ze te herkennen. De grootte van de parasiet kun je ongeveer vergelijken met de dikte van een mensenhaar. Er kunnen grijze plekken op de huid van de vis ontstaan, dit is niet altijd het geval. Costia kun je alleen bekijken onder de microscoop, wanneer je dit doet zul je een parasiet zien die vanaf de bovenkant lijkt op een boon en vanaf de zijkant op een petje. De parasiet heeft vier zweephaartjes. Aan de voorkant lange haartjes voor de voortstuwing, aan de achterkant korte haartjes voor de voedselopname.

Symptomen Costia

De meest voorkomende symptomen zijn verhoogde slijm aanmaak, hierdoor ontstaat een grijs tot melkwitte huidtroebeling. De vissen kunnen gaan vin knijpen, schuren, flitsen of met een versnelde ademhaling aan het oppervlak hangen. Bij een zware Costia besmetting kan je vis er erg ziek uitzien. Vaak zie je dan rode huid en stress adertjes. Wanneer de kieuwen zijn aangetast, vallen de ogen in, gaan de vissen zwaar ademen en aan het oppervlak hangen met de vinnen tegen het lijf. Waar helaas nader de dood zal volgen.

Hoe Costia te voorkomen

Om Costia te voorkomen is er voldoende leefruimte nodig, zodat de eventuele parasieten niet gemakkelijk van de ene naar de andere vis kunnen gaan. Het voorkomen van scherpe delen in de vijver, waardoor er geen wonden kunnen ontstaan en nieuwe vissen eerst in quarantaine nemen.

Dé behandelaar voor Costia

Om Costia te bestrijden kun je op deze pagina Costia bekijken welke producten er verkrijgbaar zijn om Costia te behandelen .

De Witte stip

De Witte stip is een wimpeldiertje, die een ovale vorm met rondom trilhaartjes heeft. Deze trilhaartjes dienen voor voortbeweging en voedselopname. Deze parasiet graaft zich een weg door de slijmhuid tot in de opperhuid van de vis, daar voedt de parasiet zich met huidcellen en slijm van de vis. Wanneer de stip volwassen is, is deze zelfs te zien met het blote oog. Binnen 24 uur deelt hij zich in ongeveer 2000 dochtercellen.

Hoe Witte stip te herkennen

Witte stip is gelukkig makkelijk te herkennen door de letterlijke witte stippen, voornamelijk bij de vinnen, kieuwen en/of de staart. De parasiet zelf ziet eruit als een bolvormig, hoefijzervormig diertje met trilharen eromheen. De parasiet is ongeveer 0.2 tot 1 mm groot.

Symptomen van Witte stip

De vissen zullen onder andere last hebben van; hogere slijmproductie, schichtig zwemmen, het loskomen van de opperhuid, samengeknepen vinnen, donkerkleurig eruit zien, afwijkend zwemgedrag en lusteloos op de bodem liggen. Wanneer de Witte stip al in een later stadium zit krijgt de vis last van ademhalingsmoeilijkheden door aantasting van de kieuwen.

Hoe Witte stip te voorkomen

Stress is de grootste oorzaak van deze parasiet, probeer dit dus zoveel mogelijk te verminderen door de vissen niet te vaak te transporteren, zo weinig mogelijk temperatuurverschil en regelmatig de waterwaarden te controleren. Uiteraard kun je Witte stip nooit helemaal voorkomen omdat je nou eenmaal gestreste vissen kunt hebben. Je kunt niet alle vormen van stress onder controle hebben. Bijvoorbeeld wanneer een vis gepest wordt door de andere zwem genoten, kan dit ook stress veroorzaken. Wanneer een vis al een andere ziekte heeft of heeft gehad is de vis vatbaarder voor deze parasiet. Het ontstaan van Witte stip wordt wel kleiner als je er voor zorgt dat je de juiste watersamenstelling hebt, het water regelmatig ververst en je de juiste vissen samenhoudt.

De witte stip behandelaar

Om deze hardnekkige parasiet te behandelen is het slim om goed werkende, krachtige producten hiervoor te gebruiken, bekijk op deze pagina de producten die helpen tegen Witte stip Deze geneesmiddellen zorgen ervoor dat de witte, griesmeel achtige puntjes op jouw koi weer verdwijnen. Ook is het verstandig om de aangetaste vissen in een aparte quarantainebak te plaatsen.

Fiet-review! 26817 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Jack, Tilburg

12-02-2024 |

Top Toppy

“Fijn bedrijf met redelijke prijzen en perfecte artikelen. Ook de extra service over de aangeschafte artikelen is een mooi extraatje. De vervoerder Raben kan wel beter. Het 2 uren t . . . ”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.