Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Vijverpomp kopen, de juiste keuze maken?

Vijverpomp kopen, de juiste keuze maken?

Rick

Geschreven door Rick

11 Jan 2019

Vaak krijgen wij de vraag wat de functie van een vijverpomp is en of deze echt noodzakelijk is in een gemiddelde vijver. Hier zijn wij vaak heel kort over, de vijverpomp kun je eigenlijk zien als het hart van de vijver. Een vijver zonder pomp heeft namelijk geen, of een beperkte, doorstroming en zal snel veranderen in een groene, onheldere en stinkende bak met water. Daarnaast kan een vijverpomp noodzakelijk zijn voor de aandrijving van een filter, fontein, beekloop of waterval.

Een vijverpomp kopen, waar moet je rekening mee houden?

Bij de keuze van een juiste vijverpomp moet je met heel veel dingen rekening houden. Allereerst met de zware belasting. Een vijverpomp wordt namelijk het hele jaar door gebruikt en staat continu te draaien. Daarnaast krijgt de vijverpomp te maken met diverse vervuilingen uit de vijver. Een goede kwaliteit en een degelijke constructie is dus van essentieel belang. Wij hebben er voor gekozen om alleen te werken met betrouwbare en kwalitatieve vijverpompen zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken. Twee andere punten die eveneens van belang zijn is de garantie en het energieverbruik. Omdat de vijverpomp vaak het gehele jaar continu draait loont het vaak om wat meer uit te geven aan een energiezuinige pomp; deze verdienen zichzelf gemakkelijk terug.

Welke vijverpomp is geschikt voor mij?

Dit is een hele goede vraag die wij dagelijks gesteld krijgen. Vaak is dit geheel afhankelijk van wat je van een vijverpomp verwacht. Ook jouw vijver speelt een belangrijke rol. De keuze van een vijverpomp bestaat eigenlijk uit twee hoofdzaken: welk type vijverpomp heb je nodig en welke capaciteit moet deze hebben.

Welke serie?

Bij deze vraag komen jouw persoonlijke wensen en het type vijver om de hoek kijken. Hier is het bijvoorbeeld belangrijk of je de vijverpomp wilt gaan gebruiken in een natte op droge opstelling, of je een zoetwater of zoutwater vijver hebt, waar je de vijverpomp voor wilt gaan gebruiken en de vraag of dat je het aantal toeren wilt kunnen regelen middels een toerenregelaar.

Natte of droge opstelling?

In principe is elke vijverpomp te gebruiken in een natte opstelling. Daarentegen kun je niet elke vijverpomp gebruiken in een droge opstelling. Dit is dus een belangrijk gegeven om rekening mee te houden. Ook is het zo dat de meeste vijverpompen niet zelfaanzuigend zijn. Wanneer deze dus gebruikt worden in een droge opstelling dan dient de inlaat onder de waterspiegel geïnstalleerd te worden, zodat het water er via de zwaartekracht zelf inloopt. Via onze keuzehulp kun je gemakkelijk zien welke vijverpompen voor een droge opstelling geschikt zijn.

Lees hier meer over het installeren van je vijverpomp

Oase vijverpomp natte opstelling

Waar dient de vijverpomp voor?

Een vijverpomp kan gebruikt worden voor vele toepassingen. Je kunt de pomp bijvoorbeeld gebruiken als aandrijving voor vijverfilter, fontein, beekloop en waterval. Niet iedere vijverpomp is hier echter voor geschikt. Door bij het zoeken naar een geschikte vijverpomp de filters te gebruiken, kun je gemakkelijk zien welke vijverpomp bijvoorbeeld geschikt is voor de aandrijving van een filter, fontein, beekloop of waterval.

Lees hier meer over de functie van je vijverpomp

Snelheid vijverpomp variabel regelen?

Er zijn diverse vijverpompen op de markt die variabel te regelen zijn. Hierbij kun je denken aan de Blue Eco vijverpompen. Daarnaast kun je bij sommige overige pompen gebruik maken van een toerenregelaar. Met deze toerenregelaar kun je het aantal toeren en dus het verbruik regelen. De toerenregelaar kun je alleen gebruiken in combinatie met een a-syncrhone vijverpomp, zoals bijvoorbeeld de O-serie van Aquaforte.

Welke capaciteit moet mijn vijverpomp hebben?

Wanneer je een type vijverpomp hebt gekozen zul je moeten gaan bepalen hoe krachtig deze vijverpomp moet zijn. Deze kracht wordt de capaciteit van de pomp genoemd. Deze capaciteit kun je grotendeels bepalen aan de hand van de grootte van de vijver. Wij adviseren altijd dat de vijverpomp in staat moeten zijn om eens in de twee (maximaal drie) uur de gehele vijverinhoud netto (!) te verpompen. De capaciteit die door fabrikanten en leveranciers wordt gecommuniceerd noemen we de bruto capaciteit; in de praktijk is het goed mogelijk dat hier minder dan de helft van over blijft. Hoe je vervolgens de netto capaciteit kunt bepalen lees je hieronder.

De netto capaciteit van de vijverpomp bepalen

Bij het bepalen van de netto capaciteit van een vijverpomp zijn er een aantal belangrijke variabelen. Allereerst de opvoerhoogte, wanneer een vijverpomp het water op moet voeren naar bijvoorbeeld 3 meter hoogte dan verliest de pomp enorm veel kracht. Hoeveel capaciteit er bij een specifieke hoogte nog overblijft kun je aflezen in de grafieken die bij de vijverpompen worden getoond. Daarnaast verliest de pomp ook nog kracht in het leidingwerk (met name in nauwe leidingen en de bochten). Ook wanneer het water door een filter geperst dient te worden zal de vijverpomp een deel van zijn kracht verliezen. Houd hier dus rekening mee in je keuze; beter een klein beetje overcapaciteit dan ondercapaciteit.

Maak je bestelling compleet

Als je eenmaal een keuze gemaakt heeft welke vijverpomp geschikt is voor jouw vijver en jouw persoonlijke wensen, dan dient deze nog aangesloten te worden. Bij de aansluiting adviseren wij altijd een vijverslang met een zo groot mogelijke diameter. Zo verlies je zo min mogelijk capaciteit. Probeer de vijverslang bij de installatie zo kort mogelijk te houden en bochten te vermijden. De vijverpomp zal je dankbaar zijn. Naast de vijverslang heb je nog slangklemmen nodig om de installatie af te ronden.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11643 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Michael, Volendam

10-07-2019 |

“Duidelijke website, scherpe prijzen, snelle levering.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉