Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Zwembad onderhoud: Hoe het beste schoon te maken?

Zwembad onderhoud: Hoe het beste schoon te maken?

We weten allemaal hoe het voelt, het zonnetje schijnt en de temperaturen stijgen. Tijd dus om het afdekzeil weer van je zwembad te halen en lekker te gaan zwemmen in je eigen tuin. Om zo min mogelijk tijd aan zwembad onderhoud te verspillen, hebben wij deze handige blog geschreven; vol mogelijkheden die je helpen jouw zwembad schoon te maken en te houden. Zo blijft er uiteindelijk meer tijd over om lekker zwemmen.

Zwembad schoonmaken

Helder zwemwater krijg je door goed wateronderhoud, maar ook door de schoonmaak bij de wortel aan te pakken. In dit geval de bodem en wanden. Het is belangrijk de bodem en wanden van het zwembad goed schoon te maken, omdat er anders kalk en vuil op gaat zitten. Hier zijn verschillende manieren voor.

Handmatig

Je kan het zwembad zelf schoonmaken maken met een wand- en waterlijnborstel, bodemborstel en een schepnet. Je maakt met de borstels de wanden en bodem handmatig schoon, en met het schepnet vis je zichtbaar drijvend vuil (bladeren en takjes) uit het zwembad.

Semi-automatisch

Het kan ook een stuk gemakkelijker met een elektrische zwembadstofzuiger. Hiermee stofzuig je de bodem en wanden van het zwembad met de hand. Deze zwembadstofzuigers kunnen helemaal onder water, en dankzij een interne filter wordt al het vuil verzameld. Je kan ook gebruik maken van een stofzuigervoet. Dit is een zwembad stofzuiger die je met een slang aansluit op de filterinstallatie van je zwembad, waarbij de filterinstallatie al het vuil opvangt en voor zuigkracht zorgt.

Let op: kies je voor een van de hierboven genoemde manieren om je zwembad schoon te maken? Dan heb je altijd een telescopische steel nodig om de bodem te bereiken.

Geheel automatisch

Dit harde werk liever niet zelf doen? Maak dan gebruik van een zwembadrobot. Deze automatische zwembadreiniger maakt - afhankelijk van het model - binnen een paar uur de bodem en wanden van je zwembad geheel zelfstandig schoon. De robot heeft een intern filter, eigen zuigkracht en is zo slim dat hij precies weet welke plekjes hij nog moet hebben van het zwembad. De zwembadrobot is de grote broer van de hydraulische reiniger. Die laatste maakt ook zelfstandig schoon, maar moet net als een stofzuigervoet nog aangesloten worden op de filterinstallatie.

Water onderhouden

Als het zwembad zelf spik en span is ben je er nog niet, want het water maakt zichzelf niet schoon. Helder water krijg je o.a. door gebruik te maken van een goede pomp-/filterinstallatie. Een zwembad wordt altijd gevuld met leidingwater (nooit met bron- of grondwater). Om dit water schoon te houden van bacteriën, maar ook algen, haren, huidschilfers en zonnebrandcrème die het zwembadwater al gauw vies maken, dien je het water te desinfecteren.

Chloor als desinfectiemiddel

Ik hoor je al denken: je zwembad onderhoud je met chloor. Dit is de meest gebruikte manier om je zwembadwater schoon te houden. Met chloortabletten in een chloordispenser worden de bacteriën in het zwembad zonder enige moeite gedood. Om schoon zwembadwater schoon te houden, is het belangrijk dat je het regelmatig test. De belangrijkste waardes die je moet testen zijn de: alkaliteit (TA), pH waarde en dus chloor. Je dient dit minimaal 1x per week te testen. Lees meer over 'Zwembadwater testen in de juiste volgorde'.

AquaFinesse als desinfectiemiddel

Het blijft soms toch een lastige klus om de waterbalans te balanceren. Om het jezelf makkelijker te maken maak je gebruik van AquaFinesse Pool Puck. Door het water hiermee wekelijks te behandelen zorg je voor: kristalhelder schoon water, een zachte behandeling (zelfs voor de meest gevoelige huid), nooit meer slijmerige wanden of kalkafzetting en je gebruikt tot wel 70% minder chloor.

Zout als desinfectiemiddel

Jammer genoeg kan niet iedereen tegen (chemisch) chloor, maar daar is een oplossing voor: zwembadzout. In plaats van chloor kan je ook zout gebruiken als desinfectiemiddel voor je zwembad onderhoud. Je voegt dan zwembadzout toe aan het zwembadwater en een zoutelektrolyse zet dit zout om in natuurlijk chloride dat het water weer ontsmet.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 15494 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Jutta, Wommelgem

23-01-2021 |

Super snelle levering top

“Alles prima inorde”

9