Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Hoe controleer ik de werking van mijn UV lamp?

Hoe controleer ik de werking van mijn UV lamp?

Een goed werkend UV-C filter is onmisbaar voor een heldere vijver zonder zweefalgen. Merk je dat er steeds meer algen in je vijver voorkomen, dan kan het raadzaam zijn de werking van je UV-C filter te controleren. Wij krijgen regelmatig vragen over hoe je de UV lamp kunt controleren en wat de levensduur van een UV lamp is. Daarom leggen we dit graag aan je uit.

Veiligheid staat voorop

Bij het controleren van de werking van de UV lamp is het belangrijk om dit op een veilige manier aan te pakken. De straling van de lamp kan namelijk gevaarlijk zijn als je ogen er te lang aan worden blootgesteld. Rechtstreeks in een werkende UV lamp kijken, moet je dus altijd voorkomen.

Beveiligd met drukmechanisme

Voor meer veiligheid zijn UV-C filters vaak beveiligd met een drukmechanisme, zodat je ze niet zonder behuizing kunt inschakelen. Haal je de trafo met UV lamp uit de behuizing dan treedt dit beveiligingsmechanisme in werking. Dit kun je vergelijken met een omgekeerde werking van het lampje in je koelkast. Alleen als de behuizing gesloten is, kan de lamp licht geven. Het lijkt er dus op dat de lamp niet werkt, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De lamp uit de behuizing halen om te kijken of deze werkt is dus geen optie.

Voorbeeld van de werking van een drukmechanisme

Om te verduidelijken hoe een beveiligingsmechanisme van een UV lamp werkt, tonen we hieronder een voorbeeld. Het kan zijn dat je UV filter niet exact op deze manier werkt, maar hiermee willen we het principe van de beveiliging van een UV lamp verduidelijken. In andere gevallen is dit mechanisme bijvoorbeeld verwerkt in de behuizing en is de lamp buiten de behuizing met geen mogelijkheid aan te krijgen vanwege deze beveiliging.

beveiliging uv lamp

Beveiliging treedt in werking

Hier zie je een UV lamp die uit de behuizing gehaald is. Bij dit UV filter wordt de beveiliging alleen opgeheven als de wartel drukt tegen de trafo. Normaal schroef je de wartel vast op het UV filter waardoor de lamp werkt. Doordat de wartel hier niet bevestigd is, gaat de lamp niet aan.

uv lamp beveiliging opgeheven

Beveiliging wordt opgeheven

De wartel drukt nu tegen de trafo. Het beveiligingsmechanisme is ingedrukt zodat de lamp wel aan gaat. Nu wordt meteen duidelijk dat de lamp werkt. Let op! De UV straling van deze lamp is schadelijk. Kijk dus niet rechtstreeks in de werkende lamp. Merk je op dat de lamp de ruimte verlicht, dan weet je dat deze goed werkt.

uv lamp met controlevenster

Eenvoudig controleren werking uv lamp

In dit geval beschikt het UV filter over een transparante ring. Dit stelt je altijd in staat om de werking van de lamp eenvoudig te controleren. Hier zie je door de gloed die door de ring schijnt dat de UV lamp werkt. Maak het jezelf makkelijk en controleer dit in een donkere ruimte.

Zo ga je te werk

Hoe je te werk gaat bij het controleren van de werking van de UV-C lamp lees je eenvoudig door te bekijken wat van toepassing is op jouw UV-C filter:

UV filter controleren

UV-C filter met controlevenster

Het controleren van de werking van de lamp voer je heel simpel uit bij een UV-C filter met een controlevenster. De meeste UV filters die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, beschikken over zo’n venster. Als je kort door het venster kijkt, kun je eenvoudig zien of de lamp nog werkt. Het venster zorgt er ook voor dat je ogen beschermd worden als je tegen het licht in kijkt.

UV lamp controleren zonder een controlevenster

Beschikt je UV-C filter niet over een controlevenster, dan ga je anders te werk. Je voert de volgende stappen uit om de werking van de UV lamp te controleren:

  • Stap 1: Zoek een donkere ruimte op om de werking te controleren
  • Stap 2: Plaats de stekker van het UV-C filter in het stopcontact
  • Stap 3: Kijk of het filter een blauwe gloed geeft, als dit niet meteen zichtbaar wordt, dan kun je via de tule kort naar binnen kijken.
Vijverfilter uv controleren

UV-C filter verwerkt in een vijverfilter

Ook als je een vijverfilter hebt waarin een UV lamp verwerkt is, zoals een compleet vijverfilter of een drukfilter, dan is het mogelijk om deze te controleren. Dit doe je eveneens in een donkere ruimte, waarin je kijkt of je een blauwe gloed kunt waarnemen. Heb je een compleet vijverfilter, waar dus ook een pomp in verwerkt is? Dan laat je deze kort draaien. Na het checken van de blauwe gloed, schakel je deze vervolgens meteen uit. Je wil de pomp niet te lang droog laten lopen om de kans op beschadiging tegen te gaan.

Wat is de brandduur van mijn UV-C lamp?

Heb je een blauwe gloed kunnen zien, dan werkt de lamp. Het is echter niet automatisch zo dat het UV-C filter ook de gewenste straling afgeeft om zweefalgen te doden. De effectieve brandduur van een UV lamp is ongeveer 8000 uur, wat gelijk staat aan een volledig vijverseizoen. Daarna brandt de lamp nog wel, maar worden algen niet meer effectief afgebroken. Het is dus zeker raadzaam om de lamp in je UV filter jaarlijks te vervangen. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je het UV-C filter na de winterperiode weer inschakelt. In de winter heeft het UV-C filter geen functie, omdat er nauwelijks algen ontstaan.

Ben je erachter gekomen dat je UV-C lamp vervangen moet worden? Zorg dan dat je kiest voor het juiste type UV lamp met een passende aansluiting en het bijpassende wattage voor je UV-C filter.

Lees hier meer over het vervangen van de vijver UV lamp

Onafhankelijk gekeurd op basis van 14129 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Wim, Kalken

15-07-2020 |

Toppy is top

“Een heel aantal bestellingen gedaan voor een zwemad. Levering is doorgaans heel snel. Ik heb ook een retour gehad die heel vlot is terug gestort zonder morren. Alleen de doos doet . . . ”

9