Winkelwagen

Het onderhoud aan je zwemvijver

Je wilt natuurlijk een schone en heldere zwemvijver, zodat je er lekker in kunt zwemmen. Daarvoor is het belangrijk dat je het nodige onderhoud verricht. Allerlei factoren in en rond de vijver kunnen voor vervuiling zorgen en ook algen wil je graag in de kiem smoren. Hoe je dat effectief doet lees je in dit artikel.

Snoeien van de vijverplanten

In de zwemvijver zitten meestal geen vissen. Daardoor is er ook minder verontreiniging van het vijverwater vanwege ontlasting van de vissen. Een prettig gegeven, maar hierdoor is er ook minder voeding voor de vijverplanten. Het goed snoeien van vijverplanten is daardoor nog belangrijker. Door de planten tijdig te snoeien kun je de groei stimuleren. Houd hiervoor een hoogte aan van zo’n 10 cm boven het wateroppervlak. Door dit jaarlijks te doen blijft de filtering van het plantenfilter beter in stand. Zorg ervoor dat het gesnoeide blad niet in de vijver achterblijft.

Bladeren uit zwemvijver scheppen

Vang oppervlakte vuil af

Er wil nogal eens wat vuil, zoals bladeren, in je zwemvijver terecht komen. Met name in de herfst is het belangrijk dit regelmatig aan te pakken. Door met een schepnet het blad te verwijderen pak je deze vervuiling aan. Gebruik je een oppervlakteskimmer, dan wordt het vuil eenvoudig opgevangen. Leeg regelmatig het mandje van je skimmer als er veel blad valt.

Houd de bodem en wanden schoon

Een vervuilde vijver is niet prettig om in te zwemmen. Als een schuine wand of trap glad wordt door aanslag, dan kan dit zelfs een onveilige situatie opleveren. Door met een vijverstofzuiger deze vervuiling aan te pakken, kun je de zwemvijver eenvoudig schoonmaken. Heb je rechte wanden in je vijver, dan kun je ook een zwembadrobot gebruiken om de wanden en bodem schoon te houden.
Lees meer in ons advies over een robot voor de zwemvijver

Algen in zwemvijver aanpakken

Algen in de zwemvijver aanpakken

Heb je last van algen in je vijver? Dan wil je dit maar al te graag aanpakken. Een groene waas of troebel water geven niet de uitstraling die je wil en glibberige draadalgen zijn al helemaal geen pretje.

Dat algen vaker voorkomen in een zwemvijver is een logisch gevolg. De zwemvijver wordt vaak aangelegd op een zonnige plaats in de tuin, zodat het water beter op kan warmen en er minder vuil in terecht komt door bladeren van bomen. Doordat de zon meer invloed op je vijver heeft, is de algengroei ook sterker. De groei van algen in je zwemvijver kun je als volgt tegen gaan:

Regelmatig testen

Test je vijverwater regelmatig. Heeft je vijver een goed biologisch evenwicht? Of is het nodig om je vijver eens een handje te helpen met GH-plus of KH-plus? Dan kun je het evenwicht in je vijver een handje helpen en een flinke algengroei voorkomen.

UV-C filter

Door een UV-C filter te gebruiken worden zweefalgen effectief afgebroken. Vervang jaarlijks de UV-C lamp om de werking te behouden en zweefalgen geen kans te geven.

Gebruik een anti-alg middel

Door een anti-alg middel te gebruiken in je vijver zoals Velda All Away, pak je algen ook preventief aan. Dit middel bindt fosfaten, wat een belangrijke voedingsstof is voor algen. Bovendien krijgen planten meer ruimte om te groeien als er minder algen zijn en kun je dus het biologisch evenwicht een handje helpen! De overige draadalgen kun je aanpakken met je vijverstofzuiger.

Met de volgende stappen voer jij het onderhoud aan je zwemvijver perfect uit:

  • Snoei waterplanten jaarlijks op 10 cm boven het waterniveau
  • Verwijder blad en vervuiling uit je vijver
  • Gebruik een vijverstofzuiger of zwembadrobot om de bodem en wanden schoon te houden
  • Test regelmatig het water in je vijver
  • Breng indien nodig het water op orde
  • Vervang jaarlijks je UV-C lamp
  • Gebruik een anti-alg middel
Onafhankelijk gekeurd op basis van 14361 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Cees, Nieuwerkerk

03-08-2020 |

Goed en op tijd

“Geheel volgens afspraak keurig op tijd geleverd. dank”

9