Winkelwagen

Wanneer UV lamp vijver uitzetten?

Eric

Geschreven door Eric

11 Sep 2019

De UV lamp is een belangrijk element om je vijver helder te houden. Zweefalgen maken geen kans meer door de schadelijke straling van het UV-C filter. Doordat er in de winterperiode nog nauwelijks algen zullen voorkomen hoef je niet het hele jaar de UV lamp voor de vijver aan te laten staan. Daarom leggen we je graag uit wanneer je de UV lamp vijver kunt uitzetten.

Uitzetten van de UV lamp vijver

Door de watertemperatuur van je vijver in de gaten te houden, kun je het beste moment bepalen om de UV lamp vijver uit te zetten. Bij een watertemperatuur onder 10°C treedt er nog nauwelijks algengroei op. Merk je op dat de watertemperatuur deze grens bereikt heeft, dan schakel je de UV lamp vijver uit. Dit is normaal gesproken in de periode tussen november en februari. Dit is meteen ook een goede bespaartip, je kunt het UV filter dus enkele maanden uitgeschakeld laten.

UV filter vijver

Vervangen van de UV lamp

Een UV lamp vijver gaat qua branduren gemiddeld één vijverseizoen mee. De lamp brandt na de periode nog wel, maar de hoeveelheid UV-C straling die de lamp afgeeft neemt sterk af. De afbraak van algen loopt daardoor sterk terug. Het is dus raadzaam om in de winterperiode je UV lamp te vervangen voor een nieuw exemplaar. Dankzij de nieuwe UV lamp kun je vervolgens het hele jaar weer effectief de algen in je vijver aanpakken.

Lees ook: ‘UV lamp vijver vervangen, is dat nodig?

Onderhoud uitvoeren aan het kwartsglas

Wanneer je het UV filter uitzet, kun je dit moment ook benutten voor het schoonmaken van het kwartsglas. Als het kwartsglas teveel vervuild raakt, dan wordt de straling niet meer optimaal aan het water afgegeven. Maak het kwartsglas voorzichtig schoon met Oase Pumpclean, dat ook zeer effectief de aanslag op het kwartsglas aanpakt. Als er veel vuil aan het kwartsglas hecht, dan is het raadzaam dit vaker per jaar te herhalen om de werking van het UV filter op peil te houden.

Wanneer de UV lamp vijver weer aanzetten?

Als je merkt dat de watertemperatuur weer oploopt tot zo’n 10°C en de vissen actiever worden, dan kun je de vijver weer opstarten. Het is raadzaam om in deze periode met filterbacteriën de vijverbiologie een boost te geven. De aangroei van bacteriën wordt gestimuleerd, waardoor je beter even kunt wachten met het aanzetten van de UV lamp vijver. Het UV filter met een nieuwe UV lamp schakel je vervolgens een week nadat de filterbacteriën zijn toegevoegd weer in. Je weet nu dat de UV lamp voor de vijver weer een heel jaar de zweefalgen in de vijver effectief aanpakt.

Zet je in de winterperiode je UV lamp vijver uit, dan kun je besparen op je stroomkosten. Doordat er nauwelijks een aangroei is van algen, hoef je je geen zorgen te maken over de helderheid van het vijverwater. Door er meteen een nieuwe UV lamp in te plaatsen, kun je vervolgens na de winterperiode weer meteen gebruik maken van een goed werkend UV filter en ben je een jaar verzekerd van een effectieve aanpak van zweefalgen in je vijver.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11643 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Michael, Volendam

10-07-2019 |

“Duidelijke website, scherpe prijzen, snelle levering.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉