Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Waarom, wanneer en hoe kun je het beste een hortensia snoeien?

Waarom, wanneer en hoe kun je het beste een hortensia snoeien?

De hydrangea, in de volksmond hortensia, is bijna in elke Nederlandse tuin wel te vinden en bloeit in prachtige kleuren van begin zomer tot begin winter. Er zijn verschillende soorten hortensia’s. De meest voorkomende hortensia's zijn de pluimhortensia en de boerenhortensia. Beide planten hebben dezelfde behandeling nodig qua snoeien. Die behandeling wordt je uitgelegd in deze blog. Ook vertellen we je waarom het nodig is dat je je hortensia goed snoeit, wanneer het beste moment is om je hortensia te snoeien en hoe je dat dan het beste kunt doen. Als laatste lichten we toe welk snoeigereedschap je het beste kunt gebruiken en waarom.

Hortensia kleuren

Een leuk feitje!

Zoals veel mensen wel weten kunnen de kleuren van de hortensia verschillen. Maar de reden hierachter is eigenlijk wel heel erg tof! De hortensia kan je namelijk vertellen wat voor grond je hebt. De kleur van de bloemen van een hortensia laten namelijk zien wat de pH-waarde van je grond. Een blauwe bloem duidt bijvoorbeeld een lage pH-waarde aan en een roze bloem daarentegen een hoge pH-waarde.

Waarom je hortensia snoeien?

De belangrijkste reden om de hortensia te snoeien is om het formaat en de kwaliteit van de bloemen te verbeteren. Door te snoeien krijg je mooiere bloemen aan je plant. Daarnaast zorgt het snoeien er ook voor dat de hortensia niet dood gaat en door het snoeien kun je de grootte bepalen van de plant. Zo zorg jij ervoor dat jouw hortensia’s komende zomer weer mooi in de bloei staan!

Wanneer is de beste tijd om je hortensia te snoeien en hoe snoei je hortensia’s?

Scheuten knippen

Beginsnoei - direct na het planten

De beginsnoei moet meteen na het planten van de hortensia gebeuren. Begin met het verwijderen van zwakke en beschadigde delen en snoei daarna twee derde van gezonde takken af. Dit zorgt ervoor dat er nieuwe scheuten groeien aan de basis van de hortensia.

Onderhoudssnoei - begin lente

De onderhoudssnoei is elk jaar nodig en het beste moment om dit te doen is begin tot midden lente. Hortensia’s hebben een jaarlijkse snoei nodig om goed te bloeien. Het is hierbij erg belangrijk om oud hout weg te halen. Ga daarna verder met het inkorten van de rest van de scheuten. Kort deze met een derde in tot net boven een gezonde knop. Dit garandeert een goede bloei later in het jaar. Verwijder als laatste alle dunne scheuten en scheuten die tegen elkaar aan schuren. Scheuten die tegen elkaar aanschuren zorgen voor verwondingen waardoor bacteriën en ziekten de plant kunnen binnendringen.

Hortensia uitgebloeid

Verjongingssnoei - einde winter, begin herfst

De verjongingssnoei is voor oudere hortensia’s die meerdere jaren niet gesnoeid zijn. Deze planten worden overvol met veel dunne en zwakke stengels die maar weinig bloemen geven. Dit is te herstellen met een zware snoei, maar de hortensia zal dan het volgende jaar niet bloeien. Begin bij de verjongingssnoei met het terugsnoeien van sterke takken tot ongeveer 10 a 15 centimeter boven de grond. Snoei daarna zwakke delen weg zodat nieuwe scheuten zich kunnen ontwikkelen. De beste tijd om dit te doen is aan het einde van de winter of in het begin van de herfst.

Waarmee kun je het best jouw hortensia snoeien?

Hortensia’s kun je het beste snoeien met een snoeischaar, takkenschaar of takkenzaag. De snoeischaar is een kleine schaar die gemakkelijk in de hand te houden is en het meest geschikt is voor het snoeien van dunne scheuten. Met de takkenschaar en takkenzaag kan je het beste dikkere takken snoeien. De takkenschaar heeft twee lange handvatten die een hefboom creëren. Hierdoor ben je in staat om met weinig moeite dikke takken door te knippen.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 16414 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Ludo , Itegem

13-05-2021 |

Uitstekende service, snelle levering, volgens afspraak.

“Alles perfect volgens afspraak. Aan mij heb je er een nieuwe klant bij. Ludo”

10