Winkelwagen

  • Toppy
  • Advice
  • Welk vijverfilter past er bij mijn vijver?

Welk vijverfilter past er bij mijn vijver?

Keuzehulp

Zoals er zoveel verschillende vijvers zijn, heb je ook de keuze uit zoveel verschillende vijverfilters. Het is misschien lastig om een goede keuze te maken, daarom zetten wij alle mogelijkheden voor je op een rijtje. Zo weet je precies welk type vijverfilter jij nodig hebt voor jouw vijver.

In dit advies

Doe de keuzehulp

Binnen 1 minuut weten welk vijverfilter het beste bij jouw vijver past? Beantwoord een aantal simpele vragen en vind het beste filter voor jouw situatie!

Een vijverfilter bij een vijver, heb ik dat echt nodig?

Het antwoord daarop is nee. Een vijver met weinig vissen en flinke plantengroei kan in balans blijven. Daardoor blijft de vijver in conditie. Maar in de praktijk is dat voor de hobbyvijver niet haalbaar zonder een vijverfilter. Een relatief kleine vijver warmt sneller op door de zon en de gemiddelde vijver heeft veel meer vervuiling door een hogere visbezetting en organisch afval in de vijver. Een vijverfilter is daardoor dus eigenlijk onmisbaar.

Wat is het nut van een vijverfilter?

Een vijverfilter zorgt voor een schone en heldere vijver. Vuildeeltjes en schadelijke stoffen in het water worden gefilterd. De meest effectieve filtering van je vijverwater krijg je als je kiest voor een combinatie van mechanische, biologische en uv filtering. Mechanisch om vuildeeltjes aan te pakken, biologisch om schadelijke stoffen te filteren en uv filtering voor desinfectie van algen en ziektekiemen. Je zorgt hiermee voor een gezond vijvermilieu, waarin je vissen er lustig op los kunnen zwemmen.

drukfilter sfeer

Hoe kies je een vijverfilter voor jouw vijver?

Om het beste vijverfilter voor jouw vijver te vinden, is het belangrijk om eerst jouw situatie in kaart te brengen. Iedere vijver is uniek, maar wees niet bang: voor ieder type vijver is er wel een geschikt type vijverfilter te vinden.

Wat is je vijverinhoud/capaciteit?

De grootte van je vijver speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de keuze voor een vijverfilter. Gebruik hiervoor de rekensom:

*hoogte in cm x breedte in cm x diepte in cm / 1000 = vijverinhoud in liters*

Heb je veel hoogteverschillen in de vijver, dan is de inhoud lastiger te bepalen. Bedenk dat het altijd nuttig is om te kiezen voor overcapaciteit wanneer je een inschatting maakt.

Tip! Ga je jouw vijver nog voor het eerst vullen? Bekijk dan de waterstand op je watermeter voordat je begint en nadat de vijver gevuld is. Dan weet je exact de inhoud van jouw vijver.

Wil je vissen in je vijver?

Vissen zijn prachtig en brengen leven in de brouwerij. Echter zijn het helaas ook vervuilers van je vijver. Denk aan uitwerpselen en niet opgegeten voer dat achterblijft in je vijver. Zeker wanneer je kiest voor koi, dan heb je een intensievere filtering nodig. Bij een hogere visbezetting in je vijver hoort een krachtiger vijverfilter.

Hoe ga je het vijverfilter plaatsen?

Op welke plaats en op welke manier wil je jouw vijverfilter bij de vijver installeren? Wil je hier bijvoorbeeld een volledige put voor graven met een wanddoorvoer? Of heb je voldoende aan een vijverfilter dat je neerzet op de rand van de vijver en waarbij het water zo weer de vijver instroomt?

Wat is je budget?

Als laatste (en niet onbelangrijke) vraag: 'Wat is je budget?'. Wat wil je uitgeven aan de filtering van je vijver? Voor iedere portemonnee is er wel een passend vijverfilter te vinden. Genoeg te kiezen dus. Tijd om de vijverfilters op een rijtje te zetten.

Welke vijverfilters zijn er?

Complete filtering: de meest populaire vijverfilters in het kort

  • Alles-in-één filter: vijverfilter met ingebouwde pomp en uitstroom via een fontein. Plaats je in de vijver en is ideaal voor de kleine vijver.
  • Drukfilter: alle filtering die je nodig hebt en een filter dat je in kunt graven naast je vijver.
  • Doorstroomfilter: simpel, maar effectief vijverfilter met een complete filtering. Dit filter zet je aan de rand van je vijver.
  • Meerkamerfilter: een doorstroomfilter met meerdere kamers. Voor een meer veeleisende vijver.
  • Filterset: één van de bovengenoemde vijverfilters, maar dan in een handige set met vijverpomp en aansluitmateriaal.

Alles-in-één filter

Velda floating combi 2500

Een alles-in-één filter is het meest makkelijke vijverfilter dat er is. Het is bij uitstek geschikt voor de kleine vijver. Je kunt kiezen uit een model dat je op de vijverbodem plaatst of een filter dat drijft aan het wateroppervlak. Beide beschikken over een fontein, waarmee je een leuk effect aan je vijver toevoegt en een bijdrage levert aan de goede waterkwaliteit. Je hoeft er nauwelijks voorbereidingen voor te treffen bij de aanleg van je vijver en kunt met dit vijverfilter meteen aan de slag. Het onderhoud moet je wel af en toe uitvoeren, dat betekent dat je een bodemmodel ook wel eens uit de vijver moet halen.

  • Installatie is heel eenvoudig, plug-and-play
  • Alle filtering die je nodig hebt voor de kleine vijver
  • Werkt zonder extra vijverpomp
  • Uitstroom via fontein
  • Niet genoeg filtercapaciteit voor een middelgrote tot grote vijver

Drukfilter

Velda drukfilter

Een drukfilter bevat alle filtering die je voor je vijver nodig hebt. Je klemt het deksel van het drukfilter stevig dicht, waardoor het filter druk kan opbouwen. Onder druk komt het water langs schuimmatten, biologisch filtermateriaal en een uv lamp. Zo wordt het water op alle mogelijke manieren gefilterd. Door de druk die het filter opbouwt, kun je ook het water leiden naar bijvoorbeeld een beekloop of waterval. Kies je voor een drukfilter met een backwashfunctie en schoonmaakmechanisme? Dan is het onderhoud een fluitje van een cent. Voor het installeren van een drukfilter hoef je nauwelijks voorbereidingen te treffen. De slangen laat je over de rand de vijver inlopen en het apparaat kun je ingraven aan de vijverrand.

  • Beter uit het zicht te plaatsen als je een deel ingraaft
  • Makkelijk in onderhoud met een backwash en schoonmaakmechanisme
  • Je voert het water ook makkelijk omhoog naar een beekloop of waterval
  • Minder biologische filtercapaciteit

Doorstroomfilter

doorstroomfilter

In een doorstroomfilter breng je het vijverwater met een vijverpomp naar de bovenkant van het filter. Vervolgens loopt het water door het filtermateriaal en stroomt het via een uitgang rechtstreeks in de vijver. Voor de filtering kan het doorstroomfilter meerdere filtermaterialen bevatten, zoals schuimmatten, biologisch filtermateriaal en een uv lamp. Het nadeel van een doorstroomfilter is dat je het altijd boven waterniveau plaatst met een uitstroom in de vijver. Het is daardoor lastig om het vijverfilter uit het zicht te plaatsen. Daar tegenover staat een gunstige prijs en een hoge filtercapaciteit.

  • Beste keuze voor je portemonnee
  • Grote biologische filtercapaciteit
  • Je kunt er makkelijk bij voor het onderhoud
  • Vrij grote bak aan de rand van je vijver, moeilijk weg te werken

Meerkamerfilter

meerkamerfilter

Een meerkamerfilter lijkt in veel opzichten op een doorstroomfilter, maar dan met meerdere compartimenten. In die compartimenten kun je telkens een ander filtermateriaal gebruiken. Zo stem je de filtering van de vijver geheel naar wens af en filter je grondiger dan een doorstroomfilter. Niet voor niets is dit een veelgekozen vijverfilter bij de koivijver. Kies je voor modulefilters, waarbij iedere kamer uit een los compartiment bestaat, dan kun je de filterlijn echt naar wens afstemmen.

  • Grote filtercapaciteit, goede keuze voor een grote vijver en koivijver
  • Bepaal zelf welk filtermateriaal je wil
  • Plaatsing bovengronds of onder de waterspiegel
  • Heeft meer onderhoud nodig
  • Neemt meer ruimte in

Filterset

complete filterset

Het drukfilter en doorstroomfilter worden ook geleverd als complete filterset. Dit betekent dat er in de set naast het vijverfilter ook een vijverpomp en alle aansluitmaterialen worden meegeleverd. Lekker makkelijk dus! Je bepaalt de grootte van je vijver en het type vijverfilter dat je nodig hebt. Vervolgens kies je de filterset die daarbij past. Het grote voordeel hiervan is dat alle onderdelen perfect op elkaar zijn afgestemd.

  • Alles wat je nodig hebt in een set
  • Onderdelen perfect op elkaar afgestemd
  • Interessant geprijsd
  • Je kunt niet variëren als je vijver of installatie net even afwijkt en er bijvoorbeeld een krachtigere pomp nodig is
koi in heldere vijver

Vijverfilters voor een specifieke filtering: met name voor de grotere (koi-)vijver

Trommelfilter

trommelfilter

Een trommelfilter zorgt met een hele fijne zeef voor een uitstekende mechanische filtering. Dit vijverfilter gebruik je altijd in combinatie met een biologisch filter. Het trommelfilter heeft een automatische spoelfunctie, waarmee de trommel schoongespoeld wordt en het vuil afgevoerd.

  • Pakt zelfs de kleinste vuildeeltjes aan
  • Filter spoelt zichzelf, dus hoef je minder onderhoud uit te voeren
  • Bovengronds en gravitair te plaatsen
  • Installeren vergt meer technische kennis
  • Storingsgevoeliger door de elektronica

Zeefbochtfilter

zeefbochtfilter

Een zeefbochtfilter is een goed alternatief voor het trommelfilter. Ook dit is een voorfilter dat de mechanische filtering verzorgt. De zeef heeft een gebogen vorm waardoor het water geleid wordt. Het vuil blijft hier achter in de zeef en doordat het water er doorheen valt neemt het beter zuurstof op. De filtering is ten opzichte van het trommelfilter minder fijn en de reiniging voer je handmatig uit.

  • Compact formaat, makkelijk in te bouwen
  • Brengt meer zuurstof in het vijverwater
  • Onderhoud is makkelijk uit te voeren
  • Filtert minder fijne vuildeeltjes dan een trommelfilter
  • Geen automatische reiniging

Beadfilter

beadfilter

Een beadfilter gebruik je voor de biologische filtering van het vijverwater. In dit drukvat zitten beads, kunststof korrels met een groot aanhechtingsoppervlak. De goede bacteriën die zich hierop hechten zuiveren het water terwijl het van onder naar boven door het beadfilter geleid wordt. Reinigen en spoelen van een beadfilter is eenvoudig waardoor je nauwelijks onderhoud hoeft uit te voeren.

  • Zeer grote biologische filtercapaciteit
  • Makkelijk te reinigen zonder je handen vies te maken
  • Je hebt er een krachtigere pomp bij nodig

Trickle filter

trickle filter

Een trickle filter is een biologisch filter en een populaire keuze voor de koivijver. Het water wordt van boven naar beneden door meerdere lagen geleid. Door het vallende water voeg je automatisch meer zuurstof toe. Daardoor kunnen de bacteriën in het tricklefilter optimaal hun werk doen. Daar tegenover staat dat het vallende water zorgt voor geluid en dat het water in de winter meer warmte verliest.

  • De biologische filtering is zeer effectief
  • Voegt ook meteen zuurstof aan het water toe
  • Je hoeft er weinig onderhoud aan uit te voeren
  • Maakt wat meer geluid
  • Water koelt sneller af in de winter

Plantenfilter

Sansai plantenfilter

Een plantenfilter is niet echt een vijverfilter op zich, maar wel een hele leuke aanvulling op je bestaande filterlijn. Je hebt een mooie bak met planten aan de rand van de vijver en een leuke uitstroom in de vijver. Planten wortelen zich op substraat, waar zich ook allerlei nuttige bacteriën bevinden. Deze zorgen voor een extra omzetting van nitraat.

  • Meer groen bij je vijver
  • Leuke extra naast je filterlijn
  • Uitstroom via een waterval
  • Niet genoeg filtercapaciteit voor een volledige filtering
Fiet-review! 28303 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Jos Woud, Krommenie

10-09-2024 |

Top bedrijf

“Gister avond de vijver pomp besteld de dag er na al in huis Dit maak je tegenwoordig na genoeg niet meer mee, ga zo door van mij krijgen jullie een dikke 10”

9

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.