Winkelwagen

Vissenkom kopen? Doe het niet!

Eric

Geschreven door Eric

11 Jan 2019

Ben je van plan een vissenkom te kopen? Zo'n glazen kom die je overal ziet, een leefomgeving voor je goudvissen. Zo'n goede leefomgeving is dit eigenlijk helemaal niet voor je goudvissen. In dit artikel lees je waarom. Neem deze informatie zeker mee, voordat je daadwerkelijk een vissenkom koopt. Overweeg ook zeker het beste alternatief: een BiOrb aquarium.

Waarom een 'gewone' vissenkom kopen geen goed idee is

Te weinig ruimte

In een vissenkom komen je goudvissen eerder te overlijden, omdat ze te weinig ruimte hebben om mee te groeien. De ingewanden van je goudvis groeien wel, maar het lijf of de buitenkant van de goudvis blijft zich verhouden tot de grootte van de kom. Hierdoor worden de ingewanden van de goudvis langzaamaan tegen elkaar aan gedrukt. Zonde en sneu, want een goudvis kan onder de juiste omstandigheden wel 15 tot 20 jaar oud worden.

Te weinig zuurstof

Heb je een goudvis ooit happende bewegingen zien maken in een vissenkom? Dat betekent dat de goudvis naar zuurstof aan het happen is. Normaliter haalt een goudvis gewoon zuurstof uit het water, maar in een vissenkom wordt zuurstof vaak niet opgelost in het water, en zakt het naar onder het wateroppervlak. Dit is enkel te voorkomen met zeer aandachtig en zorgvuldig onderhoud. (Een Biorb aquarium is daarentegen vrijwel onderhoudsvrij).

Onnatuurlijke waterbalans

In een vissenkom kun je geen waterplanten laten groeien. Het gebrek aan groeiende waterplanten zorgt voor een onnatuurlijke waterbalans; er wordt zowel geen CO2 opgenomen als zuurstof afgegeven. Een onnatuurlijk waterbalans verkort daardoor de levensduur van je vissen.

Vervuild water

Wat ook dodelijk is voor je vissen is vervuild water. In een vissenkom is het moeilijk om het water schoon te houden. Vanwege uitwerpselen en voeding die oplost in het water, komen, bij een kleine ruimte, sneller gevaarlijke stoffen vrij. De moeilijke oplossing is regelmatig testen en zoeken naar de juiste waterwaarden. De simpele oplossing is een aquarium met ingebouwde filter.

Alternatief voor de vissenkom

Het beste alternatief voor een vissenkom is een BiOrb aquarium. Hierin hebben je vissen genoeg ruimte (bekijk wel even per aquarium voor hoeveel vissen en welke groottes het aquarium geschikt is), is er genoeg zuurstof, groeien waterplanten gewoon mee, en blijft je water schoon dankzij een ingebouwde filter. Weinig tot geen onderhoud dus. Het enige nadeel is dat een BiOrb aquarium zich in een hogere prijsklasse bevindt t.o.v. een 'gewone' vissenkom.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11643 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Michael, Volendam

10-07-2019 |

“Duidelijke website, scherpe prijzen, snelle levering.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉