Winkelwagen

  • Toppy
  • Advice
  • Hoe maak je het ultieme vuurtje op je vuurschaal bbq?

Hoe maak je het ultieme vuurtje op je vuurschaal bbq?

Wil jij jouw vuurschaal makkelijk aansteken, zonder gedoe én zonder dat je hele tuin vol rook komt te staan? Dan zit je hier goed. In dit adviesbericht leggen we je stap voor stap uit hoe je het beste je vuurschaal aansteekt. Met de juiste houtsoort, opbouw en voorbereiding zorg je voor een lekker warm vuurtje én tevreden buren.

Liever kijken in plaats van lezen?

  1. De juiste houtsoort
  2. De stapelmethode: blokhutstijl
  3. Vuurschaal aansteken? Kies voor de blokhut methode
  4. Hoe lang duurt het opwarmen van je vuurschaal?
  5. Olie de bakplaat

De juiste houtsoort

Het begint allemaal bij het hout. Gebruik altijd ovengedroogd hout zoals beuken- of eikenhout. Deze houtsoorten branden niet alleen langdurig, maar geven ook een hoge hitte af. Daarnaast zorgen ze voor een heerlijke geur én smaak, ideaal als je ook van plan bent om te grillen op je vuurschaal.

De stapelmethode: blokhutstijl

Voor een goed brandend vuur is zuurstof essentieel. De blokhut methode is hier perfect voor. Stapel telkens twee houtblokken kruislings op elkaar, en herhaal dit voor drie à vier lagen. Tussen de blokken laat je voldoende ruimte voor zuurstof. Vul het midden met houtkrullen en draai deze iets los voor extra luchtigheid. Zo steek je alles makkelijk aan.

Vuurschaal aansteken? Kies voor de blokhut methode

Laat je vuur rustig beginnen. Steek de houtkrullen aan en laat het eerste kleine vuurtje een half uur branden. Zo kan de bakplaat langzaam opwarmen en trekt deze iets krom naar binnen in plaats van naar buiten. Waarom dit belangrijk is? Zo voorkom je dat het vet van het grillen op je terras druipt in plaats van in het vuur.

Hoe lang duurt het opwarmen van je vuurschaal?

De duur van het opwarmen hangt af van de buitentemperatuur én de dikte van je bakplaat. In de zomer is een half uur meestal voldoende. In de winter kan het gerust een uur duren. Neem dus je tijd: een goed verwarmde bakplaat is de basis voor goed grillen.

Olie de bakplaat

Is je bakplaat goed heet? Giet dan wat olie op het oppervlak en verdeel dit met een doek. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je ingrediënten mooi dichtschroeien. Je bent nu helemaal klaar om te grillen. Smakelijk eten!

Met deze tips maak je van elk vuurtje een succes. Geen overbodige rook, geen gedoe, en wél een heerlijke warmtebron waar je lekker omheen kunt zitten of op kunt koken. Dus: hout klaar? Aansteker erbij? Dan ben jij helemaal klaar voor een gezellige avond rond de vuurschaal.

Fiet-review! 28599 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Paul, Velserbroek

05-03-2025 |

Mooi assortiment en snel geleverd

“Kende het bedrijf nog niet maar dit is allemaal prima verlopen.”

9

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.