Winkelwagen

De voordelen van een zwemvijver

Je wilt ‘s zomers heerlijk kunnen zwemmen in je eigen tuin? Dan is een zwembad een uitstekende keuze. Een perfecte oplossing waar je lekker van kunt genieten als het mooi weer is. Toch is er een populair alternatief voor een zwembad in de tuin dat zeker het overwegen waard is: de zwemvijver. Waarom dat zo is en wat de voordelen van een zwemvijver zijn leggen we graag aan je uit.

Natuurlijke zwemvijver in je eigen tuin

Met een zwemvijver in de tuin begint de natuur al meteen als je de deur uitloopt. Het is een prachtig natuurlijk element in je tuin waar de kleurrijke waterplanten mooi zichtbaar zijn. Het sluit mooi aan bij al het groen in je tuin. Waar een zwembad vaker een vaste vorm heeft zoals een rechthoek of vierkant, kun je bij de zwemvijver een meer organische vorm kiezen. Doordat je gebruik maakt van een zwemgedeelte en plantengedeelte heb je wel meer ruimte nodig voor de aanleg van je zwemvijver. Daar tegenover staat dat je zwemvijver wel de goede eigenschappen van een vijver en zwembad combineert.

Zwemvijver een aanwinst voor de tuin

Een echte eyecatcher

Doordat de zwemvijver een echte eyecatcher in je tuin is, kun je er bovendien het hele jaar van genieten. Ook buiten het zwemseizoen heb je een prachtige vijver om naar te kijken. Een zwembad wordt in de meeste gevallen afgedekt en kan zeker niet op tegen de uitstraling van de zwemvijver.

Geen chemicaliën in je zwemvijver

In tegenstelling tot een zwembad gebruik je bij de zwemvijver geen chemicaliën, zoals chloor. Dit maakt het zwemmen in een zwemvijver prettiger, doordat je geen last hebt van irritatie door chloor op de huid of in de ogen. De zwemvijver is een natuurlijk systeem waarbij nuttige bacteriën hun werk doen. Dit kun je stimuleren door vijverbacteriën voor de zwemvijver toe te voegen. Weet je een biologisch evenwicht te creëren, dan kun je genieten van helder water in de zwemvijver. Daardoor heb je er ook minder onderhoud aan.
Lees hier meer over het onderhoud van de zwemvijver

Waterpret in de zwemvijver

Van nature warmer

De zwemvijver is al snel zo’n 2°C warmer dan een zwembad. Doordat je de zwemvijver aanlegt in de zon in combinatie met het zwarte vijverfolie, warmt het water sneller op. Dit maakt de kans op de aanwezigheid van algen wel groter. Bescherm de zwemvijver daarom preventief met een anti-alg middel en houd de wanden en bodem schoon met een vijverstofzuiger.

Zwemvijver komt echt tot leven

Een zwemvijver in je tuin komt echt tot leven. Doordat je een natuurlijke situatie creëert is je vijver ook aantrekkelijk voor bijvoorbeeld kikkers, salamanders en waterinsecten. Daar moet je zeker niet van opkijken met een zwemvijver in de tuin.

De voordelen op een rijtje:

 • Minder onderhoud dan een zwembad, de natuur doet zijn werk
 • Geen chemicaliën in het zwemwater
 • Prachtig te verwerken in je tuin
 • Combinatie van een zwembad en een vijver, je hebt er het hele jaar plezier van
 • Van nature warmer dan een onverwarmd zwembad

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan een zwemvijver in je tuin:

 • Meer ruimte voor de aanleg nodig dan voor alleen een zwembad
 • Niet iedereen vindt het prettig om tijdens het zwemmen ook eens een kikker, salamander of insect tegen te komen
 • Algen komen vaker voor
Onafhankelijk gekeurd op basis van 13319 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Caroline, Arnhem

04-06-2020 |

Geweldig!

“Snel en netjes bezorgd!”

10