Winkelwagen

  • Toppy
  • Advice
  • Kamado aansteken: alles wat je moet weten voor een goede start

Kamado aansteken: alles wat je moet weten voor een goede start

Gebruiksadvies

Het grillen kan beginnen! Jouw fonkelnieuwe kamado staat te shinen in het zonnetje. Je kan natuurlijk niet wachten om he-le-maal los te gaan en hem voor het eerst aan te steken. Begrijpelijk. Maar een beetje geduld is helemaal niet verkeerd. Zo help je jouw kamado rustig op weg en kun je hem beter leren kennen. Wij leggen je uit hoe je dat doet en helpen je op weg bij het aansteken van je kamado barbecue!

Klaar voor de start?.. Eerst je kamado inbranden

Wanneer jouw kamado net nieuw is, ga je hem eerst inbranden. Hierdoor wennen het keramiek en de andere onderdelen van de barbecue aan elkaar. Verder is het aan te raden om de temperatuur van je kamado de eerste 3 tot 5 keer niet te ver op te stoken. Houd een temperatuur van maximaal 200 tot 250 graden aan. Je werkt het laatste restje vocht in het keramiek weg en voorkomt dat hij gaat scheuren. Dit doe je ook om de laatste lijm- en verfresten in de barbecue weg te branden. Dan gaat het niet meer ten koste van de smaak van jouw eerste burgertje.

Zeker van je zaak zijn als je jouw kamado barbecue voor de eerste keer gaat gebruiken? Check dan even onze blog over het eerste gebruik van de kamado. Zo voorkom je beginnersfoutjes die met gemak voorkomen konden worden!

Hoe brand je jouw kamado in?

  1. Steek de kamado aan met houtskool, hieronder lees je hoe. In een kamado gebruik je uitsluitend houtskool van hardhout zonder extra toevoegingen.
  2. Stel de temperatuur in. Dit doe je door de luchtschuiven te gebruiken. In het begin zet je ze volledig open en als de temperatuur is opgelopen, sluit je de schuiven voorzichtig. Vervolgens houd je in de gaten hoe de temperatuur hierop reageert om wat bij te kunnen stellen.
  3. Laat de kamado een tijdje werken op deze temperatuur. Een aantal uur is vaak voldoende.
  4. Herhaal het proces 3 tot 5 keer. Dit doe je nogmaals om scheuren te voorkomen en in de toekomst alles uit je kamado te kunnen halen.

Hoe steek je jouw kamado aan?

  1. Zet de onderste luchtschuif volledig open en zet ook de deksel van de kamado open.
  2. Vul je kamado voor ongeveer de helft met houtskool. Als je een kamado met houtskool mandje hebt, dan mag je die volledig tot de rand vullen.
  3. Maak een diepe kuil in de houtskool door de grove stukken houtskool opzij te leggen. Zorg voor gaten tussen de stukken houtskool.
  4. Draai 2 of 3 aanmaakwokkels een paar slagen uit elkaar en verspreid ze in de kuil
  5. Bouw met de grote stukken houtskool vervolgens een luchtige piramide over de kuil. Belangrijk is om hem zeer luchtig te houden, want wanneer je dat niet doet krijgt de wokkel niet genoeg zuurstof en krijg je veel rookontwikkeling
  6. Steek de wokkels vervolgens aan met bijvoorbeeld een BBQ aansteker en laat deze volledig opbranden. De houtskool kan vervolgens heet worden.
  7. Plaats het rooster in de kamado.
  8. Doe vervolgens de deksel dicht en laat de bovenste luchtschuif volledig open. Door de gecreëerde hitte wordt er veel verse zuurstof aangezogen via de onderste luchtschuif en hierdoor loopt de temperatuur snel verder op.
  9. Ben je klaar met koken? Doe de luchtschuifjes boven en onder dan dicht. Zodat de kolen kunnen doven. De volgende keer dat je jouw kamado gaat gebruiken, gebruik je dezelfde kolen opnieuw.
  10. Zo! Helemaal ready om aan de slag te gaan met dat vuur? Mocht je nog vragen hebben, vraag het dan gewoon aan ons! Samen zorgen we ervoor dat jouw kamado op de juiste manier zijn vlammetje laat branden.

Fiet-review! 26817 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Jack, Tilburg

12-02-2024 |

Top Toppy

“Fijn bedrijf met redelijke prijzen en perfecte artikelen. Ook de extra service over de aangeschafte artikelen is een mooi extraatje. De vervoerder Raben kan wel beter. Het 2 uren t . . . ”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.