Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Spa en jacuzzi filters: Alles wat je moet weten

Spa en jacuzzi filters: Alles wat je moet weten

Harm

Geschreven door Harm

11 Jan 2019

Heb je een spa of jacuzzi? Dan ontkom je er niet aan: spa filters (ook wel jacuzzi filters genoemd). Op deze pagina vind je alles wat je er over moet weten: welke filter(s) je nodig hebt, hoe je ze schoonmaakt, wanneer je ze moet vervangen en diverse tips over het gebruik ervan.

Waarom een spa of jacuzzi filter?

Allereerst in het kort de noodzaak van een spa of jacuzzi filter. Het water in je spa of jacuzzi heeft een temperatuur van ongeveer 38°C. Hier voelen jij, je vrienden, familie én bacteriën zich als een vis in het water. Het is belangrijk dat de viezigheid die jij, je vrienden en je familie achterlaten, uit het water wordt gefilterd. De bacteriën dood je vervolgens met waterbehandelingsproducten. Filtratie is, in combinatie met waterbehandelingsproducten, essentieel om te kunnen blijven genieten van een schone en heldere spa.

Welke filter heb ik nodig?

Het is helemaal afhankelijk van je type spa welke filter je nodig hebt. We maken allereerst onderscheid tussen opblaasbare en standaard spa's

Standaard spa / vaste jacuzzi

Standaard / vaste spa

Als je een vaste spa of jacuzzi hebt, kijk dan goed welke filter er standaard al werd meegeleverd of welke er nu in zit.

  1. Meet de lengte van deze filter op (exclusief aansluiting of handvaten)
  2. Meet de breedte of diameter van je filter op
  3. Vul de afmetingen vervolgens in op de spafilter pagina
  4. Kijk tot slot of de aansluiting overeenkomt, en je hebt je spafilter gevonden
Opblaasbare spa/jacuzzi

Opblaasbare spa

Als je een opblaasbare spa of jacuzzi hebt, is het type filter dat je nodig hebt helemaal afhankelijk van het merk: Intex Pure Spa, Lay Z Spa, of NetSpa.

Intex Pure Spa
Alle Intex Pure Spa modellen maken gebruik van de S1 filter. Deze wordt verkocht per 2 stuks.

Lay Z Spa
Alle Lay Z Spa modellen maken gebruik van de VI filter. Deze wordt verkocht per 2 stuks.

NetSpa
Bijna alle NetSpa modellen maken gebruik van de normale NetSpa filter (alleen de Vita Premium niet). Deze wordt verkocht per 3 stuks.

NetSpa Vita Premium
Het NetSpa Vita Premium model maakt gebruik van de speciale NetSpa Vita Premium filter. Deze wordt verkocht per 3 stuks.

Spa en jacuzzi filters onderhouden

Controleer - ongeacht of je een opblaasbare of een standaard/luxere spa/jacuzzi hebt - bij voorkeur na ieder gebruik, maar minimaal om de 1 á 2 weken of de spa of jacuzzi filter niet verstopt is geraakt en/of is gaan stinken. Je doet er - om stank en verstopping tegen te gaan - verstandig aan om de filter regelmatig te reinigen (bij voorkeur na ieder gebruik). Dit kan handmatig of automatisch.

Filter handmatig reinigen

Met een vloeistof, tablet of granulaat (filterreinigingsmiddel)
Er zijn diverse reinigingsmiddelen verkrijgbaar, waar je je filter mee kunt reinigen. Er zijn vloeistoffen die je op de filter kunt spuiten, maar ook vloeistoffen waar je je filter in kunt laten weken (i.c.m. water). Daarnaast zijn er tabletten of is er poeder (granulaat) dat je op laat lossen in water, waar je de filter in laat weken. Al deze vormen zijn prima reinigingsmethoden. Volg goed de gebruiksaanwijzing op van het product dat jouw voorkeur geniet.

Met een kam of flosser (filterreiniger)
Je kunt heel simpel een kam of flosser op je tuinslang aansluiten. Er komen waterstralen uit de kam of flosser, die je filter grondig reinigen. Tip: gebruik een kam én een vloeistof, tablet of granulaat (poeder). Je kunt de filter dan na gebruik van het reinigingsmiddel grondig afspoelen, zodat je zeker weet dat er geen resten tussen de filter blijven zitten.

Filter automatisch reinigen

Met een filter 'cleaning system'
Geen zin om handmatig je filters te reinigen? Ga dan voor een automatisch 'cleaning system'. Ons favoriete systeem is het Estelle DCS filter cleaning systeem. Dit is een soort emmer die je filter geheel automatisch schoonmaakt (na aansluiting op een tuinslang). Als alternatief kun je de Spa Blaster 1000 gebruiken.

Spa en jacuzzi filters vervangen

Ook al reinig je je filter goed, op den duur zal deze toch vervangen moeten worden. Na hoeveel tijd je de filter moet vervangen, is er van afhankelijk of je een opblaasbare of standaard spa/jacuzzi hebt.

Standaard spa/jacuzzi

Vervang je filter om de 2 á 3 maanden.

Opblaasbare spa/jacuzzi

Vervang je filter minimaal iedere maand. Bij dagelijks gebruik iedere week.

Houd deze richtlijnen aan als je wilt blijven genieten van een optimaal schone en heldere spa of jacuzzi. Tip: zorg dat je altijd 2 filters in huis hebt. Dan kun je meteen een andere filter plaatsen als de huidige filter aan een reinigingsbeurt toe is. Zo kun je van je spa of jacuzzi blijven genieten bij onvoorziene verstopping of stank van je filter.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 12081 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Liesbeth, Soest

16-11-2019 |

Dikke 10!

“Geweldige service!! Nadat het gekochte artikel erg tegenviel, wilde ik het terugzenden. Na de retourprocedure te hebben gevolgd, kreeg ik het betaalde bedrag terug zonder het artik . . . ”

10
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉